Csepreghy Nándor: az állami beruházáspolitika és az építésügy olyan hardverek, amik teljesen új szoftvereket igényelnek

2023-03-31 11:14
A globalizáció folyamatai már 2010-ben felgyorsultak, a kelet-nyugati irányú kapcsolatok erősödtek és ezen találkozások tranzitrégiójában fekszik Magyarország, ehhez kell alkalmazkodnunk. A gazdasági kapcsolatok irányítása a régióban a Kárpátoktól északra Lengyelországhoz tartozik, de attól délre ezt Magyarországnak kell átvennie, kiegészítve az Európába tartó közlekedési, kereskedelmi korridorokat, a kelet-nyugati mellett az észak-déli kapcsolatokra is fókuszálva, mint például a Budapest-Belgrád vasútvonal. Az Építési és Közlekedési Minisztérium 3 jogszabálya ehhez teremt alapot – mondta el az Építőipar 2023 konferencián Csepreghy
részletek

Nagy terek és exkluzív lokáció: ezek az új ingatlantrendek a Balatonnál

2023-03-31 11:13
Olyan sokan költöztek a fővárosból egy-másfél óra alatt megközelíthető településekre az elmúlt években, hogy lassan itt lesz az ideje újraértelmezni a budapesti agglomeráció fogalmát. A Balaton-parti településeken is egyre kevésbé szezonális az élet, sokan elsődleges vagy másodlagos új otthonukat is itt találják meg, akár egy kisebb családi ház, vagy tágas, kertkapcsolattal rendelkező lakás alternatívájában.
részletek

Az áremelést már nem fogadja el a piac - Tovább nyílik az olló az építőiparban

2023-03-31 11:12
Elkezdődött a Portfolio ötödik alkalommal megrendezett Építőipar konferenciája, a 2023-as év számtalan bizonytalanságot és kihívást állít a szakma, az iparág, a piac számára. A rendezvény első előadásai során a makrogazdasági jellemzők, az energiapiaci kilátások és az építőipar jövője volt fókuszban. Évekig elhúzódó recesszióra nem kell számítania az építőipari szakmának, a fizetőképes kereslet viszont csökkenni fog még, így a gyártóknak, kereskedőknek fel kell készülnie az árcsökkenésre. A piac ugyanis már nem fogadja el az áremelést.
részletek

A következő két évben rengeteg építőipari cég tönkre fog menni

2023-03-31 11:11
A hazai építőipari termelésben most lassul a piac, de a többség szerint 1-2 éven belül újra felpörgünk. A válaszadók negyede szerint ugyanakkor kevés a jó hír, érezhető a lassulás és a kilátástalanság. Az Építőipar 2023 konferencia első szekciójának panelbeszélgetésében Ditróy Gergely, a Portfolio üzletfejlesztési igazgatója a piaci kilátásokról kérdezte az iparág szereplőit.
részletek

Mezőgazdasági alapanyagokból építőipari termékek? Így lesz fenntartható az építőipar

2023-03-31 11:10
A fenntarthatóság és az energiahatékonyság építőipari vonatkozásairól volt szó az Építőipar 2023 konferencia második szekciójában. A minőségi adatok, az elköteleződés és a szabályozási környezet megteremtése nélkül nem tud zöldebb pályára állni sem az építőipar, sem más iparág. Ezen túl arra is szükség lenne, hogy a szektorok tudjanak egymás igényeiről, a fenntartható építőanyag-gyártásban kiemelt szerepe lehet például a mezőgazdaságnak.
részletek

Mit jelent a piac számára az új építési és beruházási törvény?

2023-03-31 11:09
Az Építési és Közlekedési Minisztérium tavaly alakult meg, azóta azonosítottuk a fontos területeket: az építésgazdaság, az állami beruházások, a piacot szabályozó törvények, a kulturális örökségvédelem vagy a műtárgyfelügyelet területén. Alapvetően a minőség irányába kívánunk minden területen elmozdulni, melynek záloga a mérnökképzés és a szereplők közti párbeszéd erősítése – mondta el az Építőipar 2023 konferencián Lánszki Regő, építészeti államtitkár. Ezt követően a beruházási és az építészeti törvénnyel kapcsolatos elvárásaikról, valamint az energiahatékonyság és a digitalizáció kérdéséről Wagner Ernő,
részletek

A világ túloldaláról érkezik a forradalmi technológia a magyar építőiparba

2023-03-31 11:08
Egyre többen ismerik fel a terek és épületek tervezése kapcsán, hogy a minőségi kivitelezés és a versenyképes működés érdekében az új technológiák alkalmazása mára szinte megkerülhetetlen. A fenntarthatósági szempontok az építészetben is erőteljesen jelen vannak, egyre több épület létrejöttének alapvetése azok energiahatékony, gazdaságos működtetése. Ahogyan az a Portfolio ötödik alkalommal megrendezett Építőipar konferenciáján is elhangzott, az ágazat jövőjének érdekében át kell gondolni, hogy egy magánvállalat hogyan tud részt vállalni a műszaki oktatásban és azt is, hogy egy állami vállalat miként tudja az ágazat
részletek

Megvan, ki kapta 2023-ban "Az Év Építőipari Személyisége" díjat

2023-03-31 11:07
Már az ötödik alkalommal rendezzük meg az Építőipar 2023 konferenciát, ahol az iparágat érintő legaktuálisabb kérdéseket, problémákat és megoldásokat feszegető előadások, és panelbeszélgetések mellett, idén is kihirdettük a Market Építő Zrt. és a Portfolio által közösen alapított "Év Építőipari Személyisége" díj nyertesét. A díjat 2023-ban Wolf András, a Market Építő Zrt. műszaki igazgatója, műszaki vezérigazgató-helyettese kapta.
részletek

Két áprilisi hétvégén is pótlóbusz jár az 1-es metró helyett

2023-03-31 11:06
Pályakarbantartás miatt két áprilisi hétvégén is pótlóbusz jár az 1-es metró helyett a Mexikói út és az Oktogon között - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) csütörtökön az MTI-vel.
részletek

Airbnb: itt a szigorítás, Magyarországon sajátságos a helyzet

2023-03-31 11:05
A portugál kormány úgy döntött, hogy betiltja a rövid távú lakáskiadást a lakhatási válságra reagálva. Egyre több helyen szigorítják az Airbnb és más közvetítők tevékenységét. Magyarországon egy faramuci szabályozást vezettek be, amelyet nem is alkalmaznak. A korlátozás viszont nem várt hatásokkal járhat a Magyar ApartmanKiadók Egyesületének elnöke szerint.
részletek

Ez a budapesti kerület lesz az ingatlanfejlesztők új kedvence? - Mire számíthat az építőipar megrendelői oldalon?

2023-03-31 11:04
Több mint 3 tucat fejlesztési területet kínál az ingatlanfejlesztőknek az Üllői út mentén a XVIII. kerületi önkormányzat. A „Kerületünk Főutcája” koncepcióról Kőrös Péter, alpolgármester beszélt az Építőipar 2023 konferencián, majd ezt követően az építőipari megrendelések és a beruházások várható alakulásáról beszéltek a szakértők.
részletek

Csökkenni kezdett a fővárosi panellakások ára

2023-03-31 11:04
A házgyári lakások közel 10 éve tartó, fokozatos áremelkedésének végét jelezhetik a 2023-as értékesítési adatok. A rezsivédett címkével kiugróan nőtt a panelek népszerűsége tavaly, azonban a 2022-es átlaghoz képest 9-12%-kal alacsonyabb áron találtak új tulajdonosra a fővárosi panelek idén. A nyugati országrészben csekélyebb, 1%-os az enyhülés, azonban a keleti régió lakótelepein még mindig 7%-os emelkedést tapasztalt a Duna House.
részletek

Zuhanás és teljes összeomlás? - Nem, de mi vár akkor a következő években a hazai építőiparra?

2023-03-31 11:01
Számtalan bizonytalanság és kihívás áll ma az építőipar szereplői előtt, de megfelelő hozzáállással erre is fel lehet készülni. Bár teljes összeomlás nem lesz, a következő években erős lassulásra kell számítani. A fizetőképes kereslet csökkenni fog, ami a gyártók, kereskedők életét is erősen befolyásolni fogja. A gyártói, a kereskedői, a kivitelezői és a beruházói pozíciókat jobban össze kellene hangolni. Mi az állam legnagyobb szerepe a mostani piaci környezetben? A Portfolio ötödik alkalommal megrendezett Építőipar konferenciáján a 2023-as évben várható iparági kilátásokról, az építőipar jövőjéről és legfontosabb
részletek

Megújult terekkel és kibővített kiállítással várja a látogatókat a sümegi vár

2023-03-30 02:01
Megújult terekkel és kibővített kiállítással nyitotta meg kapuját a három éven át tartó felújítási munkálatokat követően a sümegi vár. „A sümegi vár turisztikai célú fejlesztése” című projekt 1,119 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósult meg.
részletek

Sereghajtók között a hazai építőipar - Látványos ábrán az uniós különbségek

2023-03-29 11:04
Gyakran hangzik el, hogy a hazai építőipar hatékonysága lemaradásban van Európa többi országához képest. Ennek a lemaradásnak számos oka lehet, akár a piac alacsony digitalizáltsága, akár a cégek elaprózottsága, akár a rugalmatlanság, ami nehezíti az új megoldások alkalmazását. Bár a folyamat lassan, de változik, az egy főre jutó termelékenység még mindig alacsony Magyarországon. Míg legutóbbi cikkünkben az építőipari beruházások értékét a gazdaságok méretével hasonlítottuk össze, addig most az unió országait - kiegészítve Svájccal és Norvégiával - az egy építőipari foglalkoztatottra jutó beruházási értékek alapján
részletek
1 2 3 4 5 6 7 8 9 >> >|